جَغور بَغور که به نام های “جغول بغول” ، “واویشکا” ، “حمیسه” یا “هگیس” هم شناخته میشود، نام خوراکی است با مخلوط کردن دل ، جگر و قلوه گوسفند تهیه میشود. جغور بغور در بسیاری از شهرهای ایران مانند زنجان،رشت، ساری، اردبیل و کرمانشاه رایج بوده و شاید بتوان علت رواج یافتن آن در این مناطق را رونق داشتن دامداری دانسته و در نتیجه به دلیل فراوانی و قیمت نه چندان بالا، جغور بغور را خوراکی لذیذ و خوشمزه و البته فست فودی برای اقشار متوسط و پایین جامعه در نظر گرفت. در زبان آذری جغور بغور به صورت “جیغیر بیغیر” تلفظ میشده و احتمالا با رواج یافتن در فارسی به جغور بغور تغییر یافته است.
در گام اول برای تهیه جغور بغور این است که دل، جگر، جگر سفید و قلوه گوسفند را تمیز کنید. برای تمیز کردن دل، آن را با یک چاقوی تیز از وسط نصف کنید و لخته های خون با خارج کنید و با آب بشویید. برای تمیز کردن جگر نیز رگ های داخل آن را جدا کنید و بشویید و برای تمیز کردن قلوه آن را با یک چاقو نصف کنید و رگ های داخل آن را جدا کنید و بشویید. سپس آن ها را به قطعات کوچک برش دهید. در مرحله بعد جگر سفیدی را که پاک کردهاید را با یک لیوان آب و مقداری نمک و زردچوبه در داخل یک قابلمه بریزید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد. سپس در حین پختن جگر سفید، پیازها را پوست بگیرید و بشویید و نگینی خرد کنید. سپس در یک قابلمه روغن سرخ کردنی بریزید و بگذارید تا داغ شود سپس پیازها را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا طلایی شوند. در مرحله بعدی جگر سفید پخته شده به همراه دل، قلوه و جگر را به پیاز های طلایی شده اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن ها تغییر کند، سپس رب گوجه فرنگی ، نمک ، فلفل سیاه و ادویه جات دلخواه را به همراه یک پیمانه آب جوش به آن اضافه کنید. میزان حرارت اجاق گاز را کم کنید و اجازه دهید تا جغور بغور به آرامی بپزد و آب آن تمام شود. جغور بغور را می توانید با نان یا برنج سرو کنید.
• جگر سفید به علت دیرپز بودن باید جداگانه پخته شده و بعد به مخلوط مواد افزوده شود.اگر آن را با جگر سیاه بپزید جگر سیاه له میشود و جگر سفید نپخته باقی میماند.
• یک دست دل و جگر گوسفند شامل جگر سیاه، دل، قلوه و جگر سفید است.
• به طور معمول از رب انار در این غذا استفاده نمی کنند اما اضافه کردن آن باعث خوشمزه تر شدن این خوراک میشود.
• خوراک جغور بغور به صورت بسیار تند طبخ میشود اما اگر فلفل دوست ندارید مقدار کمتری اضافه کنید.
منبع: آشپزی 20